Hanami

Hanami on Japanista peräisin oleva juhla, joka tarkoittaa suomeksi kukkien katselun juhlaa. Vaikka sitä juhlittiin jo jonkin verran 700-luvulla, vasta 800-luvulla se alkoi saada suurempaa suosiota Japanissa. Keisari Saga teki siitä virallisen juhlan, mitä pidetään nykyaikaisen hanamin syntymänä. Aluksi hanami oli vain hallitsijaluokan juhla, mutta pian se levisi samuraiden keskuudessa. 1600-luvulla se levisi myös muun kansan keskuuteen.

  

Nykyäänkin hanami on suuri kansan juhla Japanissa. Jopa tuhansia ihmisiä voi löytää samasta puistosta juhlimassa hanamia, ja juhlat voivat kestää yömyöhään. Suurimmissa osissa Japania hanamin aikaan työt ja koulut alkavat, minkä takia hanami on myös yleinen työ- ja kouluvuoden aloitusjuhla. Kirsikkapuiden kukinnan etenemistä seurataan Japanissa tarkasti, koska kirsikanpuut ovat vain vähän aikaa kukassa.

  

Suomessa hanamia juhlitaan etenkin Roihuvuoressa. Japanilaiset ja japanilaiset yhtiöt ovat lahjoittaneet Kirsikkapuutarhaan 200 kirsikkapuuta. Tänä vuonna hanamia juhlittiin 19.5.

Roihuvuoren kirsikkapuisto on saanut alkunsa vuonna 2006, kun Suomessa asuva japanilainen Norio Tomida sai idean, että Helsingissä asuvat japanilaiset voisivat lahjoittaa kirsikkapuita Roihuvuoreen hanami-juhlan pitämistä varten. Paikaksi valikoitui Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien kulmassa oleva kenttä, ja ensimmäinen puu istutettiin kesäkuussa vuonna 2007. Ensimmäinen hanami-juhla pidettiin vuonna 2008.

  

Vuonna 2009 valmistui japanilaistyylisenpuutarhan ja kirsikkapuiston välinen kevyenliikenteenväylä, joka on 400 metriä pitkä. Puita kasvaa myös japanilaistyylisessä puutarhassa ja näin niitäkin pääsee helposti katselemaan.

Kirsikkapuut ovat Prunus-sukuun kuuluva puulaji. Ne kukkivat kerran vuodessa keväällä. Kirsikkapuun kukka on Japanin kansalliskukka. Suurin osa puista ei tuota hedelmää, vaan niitä on istutettu koristekäyttöön. Päälajeja on 22, joista Japanissa suosituin on Yedoensis. Suomessa yleisin on Cerasus. Kirsikkapuita voi kasvattaa hyvin monenlaisissa oloissa, mutta se ei leviä Aasian ulkopuolella kovin nopeasti.

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Cerasus
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_%C3%97_yedoensis
https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_blossom#Varieties_and_blooming
https://en.wikipedia.org/wiki/Hanami
https://www.roihuvuori.fi/hanami/kirsikkapuistojen-historia/
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/04/kirsikankukkien-kauneus-saa-japanin-sekaisin-tyontekijat-varaavat-puiston