7M mukana Smokefree-kampanjassa

Valtakunnallinen Smokefree-kampanja käynnistyi lokakuussa 2017 ja Porolahden peruskoulun 7M-luokka on mukana kannustamassa luokkamme oppilaita terveiden elämäntapojen pariin ja olemaan käyttämättä tupakkatuotteita. Smokefree on Ehkäisevän päihdetyö EHYT ry:n järjestämä ja Sosiaali- ja terveysministeriön tukema kampanja, missä nuorille jaetaan tietoutta tupakkatuotteiden vaarallisuudesta.

Smokefree-kampanjaan liittyy kilpailu, missä luokka sitoutuu yhteisellä päätöksellä olemaan tupakoimatta, nuuskaamatta ja käyttämättä sähkösavuketta kuusi kuukautta kestävän kilpailukauden ajan. Kilpailua käydään ajalla 1.10.2017-31.3.2018 ja tupakoimatta pysynyt luokka voi voittaa 1000 euroa käyttöönsä. Smokefree-luokkakilpailua on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1989 ja kilpailuun osallistuu vuosittain yli tuhat luokkaa ympäri Suomea. Kilpailu tukee kouluissa tehtävää tupakoimattomuuden edistämistyötä helpolla ja hauskalla tavalla.

Syksyn aikana 7M on osallistunut luokanvalvojan tunneilla Smokefree-rastirataan, missä oppilaat ovat pohtineet tupakoinnin sekä nuuskan ja sähkösavukkeen käytön vaikutuksia ihmisiin, ympäristöön sekä yhteiskuntaan. Jokaiselle oppilaalle on jaettu kotiin vietäväksi Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisema Fressis-lehti, missä on tietoja ja tipsejä hyvään oloon.

7M-luokkalaisten ajatuksia tupakoinnista ja nuuskan käytöstä: 

”En ymmärrä miksi ihmiset tupakoivat tai nuuskaavat, sillä tupakasta voi kuolla, keuhkot huononevat ja nuuska kuluttaa ikeniä ja niihin menee rahaa.”

”Siinä ei ole mitään järkeä, se vaan pilaa elämän.”

”Vie rahaa ja siitä ei saa mitään hyötyä.”

”Tupakointiin ja nuuskaamiseen menee vain rahaa eikä siitä hyödy juuri mitään. Se on mielestäni tyhmää, sillä se huonontaa kuntoa ja on kallista.”

”Tupakointi ja nuuskan käyttö on iljettävää.”

”Se on ällöttävää ja se pilaa terveyden ja henki alkaa haisemaan.”

7M-luokkalaisten ajatuksia Smokefree-kampanjasta: 

”Se on hyvä, koska se voi auttaa nuoria lopettamaan nikotiinituotteiden käytön.”

”Kampanja rohkaisee nuoria lopettamaan tupakan tai muun päihteen käytön.”

”Hyödyllinen kampanja, koska se saa nuoret ajattelemaan päihteiden haittoja. Saattaa vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön.”

Lopuksi 7M-luokkalaisilta kysyttiin, mihin he haluaisivat käyttää kilpailun voittosumman ja ylivoimaisemmaksi vastaukseksi tuli leirikoulu!

Uutisen kirjoittivat 7M oppilaat ja luokanvalvoja Laura