9M-luokka Heurekassa

Päiväni Heurekassa

Lähdimme luokkani kanssa keskiviikkona 17.12.15 Heurekaan retkelle. Heureka on tiedekeskus, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia fysikaalisia testejä. Heureka sijaitsee Tikkurilassa ja sinne on pääsymaksu. Koulu kustansi meidät sisälle ja matkustimme sinne junalla.

Menimme aluksi parin ystäväni kanssa kiertelemään ja kokeilemaan eri juttuja. Kaikissa oli joku fysikaallinen teoria, joka on selitettävissä ja sen pohjalta on testivekottimet rakennettu. Mieleeni jäi erityisesti kaksi satelliittilautasta, jotka olivat eri puolilla huonetta vastakkain. Kun puhuit tai kuiskasit toiseen, kuulit kuiskauksen toisesta päästä. Välimatka lautasten välillä oli noin 15 metriä ja sehän ihme olikin. Kaikkia tämän tyylisiä fysikaalisia lakeja oli näytillä ympäri Heurekaa.

Kierreltyämme itsenäisesti noin 1.5h, menimme koko ryhmän kanssa planetaarioon katsomaan avaruudesta ja tähtitieteestä lyhytelokuvan. Planetaario oli ympyrämallinen elokuva teatteri, jossa video näkyi ympyrämallisessa katossa ja penkit olivat puolimakuuasennossa. Elokuvasta tuli erittäin mielenkiintoinen, sillä asento, jossa sitä katsoit ja ympyrämallinen katto, huijasi omaa tasapainoasi, jolloin se tuntui ikään kuin todelta. Esityksen lopuksi kysyin asiasta tietävältä planetaariotyöntekijältä ja hän sanoi planetaarion kokonaishinnaksi miljoonia. Hinta oli aivan käsittämätön ja niitä ei ihan joka päivä pysty rakentamaan. Sanoin planetaariotyöntekijälle ääneen, että olisipa muissa Suomen elokuvateattereissa samanlaiset oltavat. Johon planetaariotyöntekijä vastasi, että hinta on niin suuri, ettei niitä voi joka paikkaan oikein rakentaa. Joka tapauksessa sali, sekä elämys oli uskomaton.

Loppujen lopuksi lähdimme kaiken kokemamme jälkeen kotiin. Hyppäsimme junaan ja menimme koululle.

Tehnyt: Jaakko Jukonen 9M

9M-luokan retki Heurekaan

Tänään, 17.12., Poriksen 9M vieraili tiedekeskus Heurekassa, joka sijaitsee Tikkurilassa. Vaikka sää oli kamala, meillä jäi silti hyvät kokemukset päällimmäisenä mieleen reissusta.

Minä pidin eniten näistä kolmesta näyttelystä: Otatko riskin?, Heureka-klassikot ja Älykäs kaupunki.

Otatko riskin? –näyttely on ensimmäisenä näyttelyalueille astuttaessa. Siellä sai kokeilla mm. nuoralla kävelemistä, miltä tuntuisi kävellä esteitä täynnä olevaa käytävää humalassa ja testata, kuka neljästä saa sähköiskun arpovalta pöydältä. Näyttely oli värikäs ja mielenkiintoinen ja se oli jotain uutta.

Heureka-klassikot taas on minulle jo tuttu, ja ehkä sen takia pidän siitä niin paljon, koska muistan useita siistejä asioita sieltä, kuten miten vipuvoimalla voi nostaa autoa, miten laiva upotetaan kuplien avulla ja miten pallo pysyy ilmassa kokonaan pelkän tuulen avulla. Siellä haluaa kokeilla ja lukea kaikista eri kohdista tekstit, koska kaikki on niin kiinnostavaa.

Älykäs kaupunki –näyttelystä jäi parhaiten mieleen auto-, vene- ja helikopterisimulaattorit. Niitä testaillessa tuli ajatelleeksi, että mitenköhän tulee ikinä ajamaan itse autoa kun on näin surkea kuski jo pelkässä simulaattorissakin.

Lopuksi menimme vielä planetaarioon katsomaan lyhytelokuvaa ”Pimeä maailmankaikkeus”. Lainatakseni vierustoveriani elokuvan alkaessa:

”Ihan järjettömän cool.”

Puolipallon muotoiselle kankaalle heijastettava esitys saa todellakin katsojan tuntemaan olevansa kaiken keskipisteessä. Tähdet ja galaksit vain kieppuivat ympärilläni. Mahtava kokemus!

Matilda Lehtonen 9M

Retki Heurekaan

Retki Heurekaan oli mukava ja vapauttava. Pääsi pois normaalista arjesta ja kokeilemaan kaikkea uutta ja ihmeellistä. Matkamme alkoi koululta, josta menimme ensin bussiin, sitten metroon ja loppumatkan taitoimme junalla.

Kokeilin mm. ajaa autolla, joka oli haastavaa, sillä ukot juoksivat eteen. Pelasin myös tietovisoja ihmisen terveyteen ja Allegro-junaan liittyen. Suurinpiirtein 4 metrin korkeudella oli pyörä, jolla pystyi ajamaan vaijeria pitkin, se oli jännittävää. Sain kokea myös miltä tuntuu kävellä humalassa ja se oli hyvin hankalaa.

Kävimme katsomassa planetaarionäytöksen: Pimeä maailmankaikkeus. Esitys oli kerrassaan upea, penkit olivat todella mukavat ja esitys oli maaginen, tuntui kuin olisi itse ollut avaruudessa. Taidankin haluta astronautiksi. Niin ja ehdinhän minä käydä katsomassa koripalloa pelaavia rottiakin. Päivän haastavin osuus oli kuitenkin treenikassini saaminen ulos kapeasta säilytyslokerosta, noh ei siihen mennyt kaiken kaikkiaan kuin viisi minuuttia, mutta kyllä sitä sai kiskoa ulos.

Oli mukava päivä:)

Milja 9M